新貨上架: CarPro TR.IX 集去鐵粉,柏油於一身的利器!

日常洗車, 雖然香港地多數停車埸無合適洗車場地, 但我相信大部份車主都試過. 只要有合適方法, 洗車並唔係咩高端科學, 只要有心機, 要做好一點不難 (但可能會消耗大量體力). 可是車身保養同女士美容化粧有異曲同工之妙, 每天的清水/洗面奶洗臉, 但臉上依然有各種問題出現, 需要針對性處理. 你即使經常洗車, 但車身的"毛孔"依然會藏污納垢, 慢慢車身上會有各種色斑(污漬), 死皮, 黑頭 (車身摸上去粗糙), 暗啞等等. 要處理就需要深層清潔. 又正如女士美容, 有車主會選擇DIY 自行解決各種車身問題, 亦有車主會將愛車開去做facial. 但做facial 每日做好貴, 都鮮有女士會100% 只靠facial, 大部份都是facial + DIY, 或100% DIY 亦有. 以前處理車身問題是一個專業, 無合適工具及產品, 車主只能找街上的汽車美容店. 現時有高端品牌如Carpro, 將以往只能靠專業技師解決的問題"傻瓜化". 例如Iron X, Spotless, Tar X 等, 將各種深層次問題以一噴一沖的方法讓車主可以極簡單方便處理. 最新到貨的TR.IX 鐵銹柏油2合1, 更將Iron X 及Tar X 的功能合而為一, 一支解決2種問題, 而且2合1意味"一噴一沖" 的做法只需做一次, 就可清除2大污漬! 真正"比傻瓜更傻瓜"! Carpro TRIX 用法方面, 如果你的車有數月沒有到街上美容店"打蠟", 會發現車身變得較粗糙, 暗啞, 即使自行DIY 加上棕櫚蠟, 保護劑等效果都是普普通通.  這個時候你需要的是車身的深層清潔. CarPro TRIX 可一次過清走鐵粉及膠紙漬, 昆蟲漬, 植物黏性汁液等, 又快又有效. 最輕鬆的做法是先洗車, 然後在濕車時全車噴上Carpro TRIX (要逐幅車身分開做, 效果最好). 如有頑強膠紙漬, 樹汁等, 可將TRIX 噴到濕毛巾上輕擦車身, 2分鐘後沖水.  要注意千萬不要讓TRIX 風乾. Carpro TRIX 溶解中 Carpro TRIX Carpro TRIX 然後用水沖乾淨,完成! Carpro TRIX 這時可取出泥膠, 如Ultima 泥膠海綿, 將全車推乾淨. 你會發現推泥膠變得相當輕鬆! 當然啦, 2種常見的麻煩污漬已經一噴一沖清走左了! 如果你只想靚靚, 唔使最靚, 都可以唔推泥膠直接做下一步. 最後可以使用你喜愛的車身保護劑. 想極速搞掂的可用最新的改版CarPro Hydro2 LITE, 又係一噴一沖, 車身靚靚! 再用埋CarPro 超級吸水毛巾, 幾分鐘全車抺乾晒! 你的愛車又可以靚幾個月了!

Leave a Reply