CarPro HydrO2 使用心得

CarPro HydrO2 係一隻好盞鬼的保護劑(sealant). 一般來講我地都係洗乾淨架車, 然後慢慢捽D 保護劑上去, 之後等佢乾, 再將乾左的多餘部份捽走, 咁架車就靚靚啦!

其實現前市面上已經有D 搽完上去唔使捽走的保護劑(Ultima Paint Guard Plus) 或者係噴下抺下, 好似Quick Detailer 一樣的版本(CarPro Reload). 呢D都見得多, 但係而家原來有隻野係噴上去, 用水沖走就攪掂! 完全唔使掂到架車己經靚靚! 就係 CarPro HydrO2!

首先係主角出場. 呢支係100ml, 但可以1:3開水, 所以100ml就變成400ml

P5172695 CarPro HydrO2 100ml 圖片

一份原液加3份水, 倒入噴樽方便使用. 摸上手, 有黏黏的感覺, 像膠水一樣.

_5172697

之後要準備使用了!

注意: 上使用HydrO2 之前, 必須先做以下的事:

  1. 用水沖走沙泥
  2. 用洗車梘水洗淨表面污物
  3. (如果有一段時間沒用泥膠) 推泥膠. 這裏推薦同時使用CarPro Iron X完全清除車身上的鐵粉
  4. (因應情況, 但推薦做這步) 車漆深層清潔, 順便將殘餘的臘清除
  5. (如車身有蜘蛛網紋) 打磨拋光

一切準備妥當, 車漆上光秃秃的甚麼也沒有, 這時候的車漆完全沒有潑水效果.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

然後就用HydrO2 了! 我有拍一個兩分鐘的短片. 兩分鐘已經完成一邊車身.

噴噴噴, 然後用水喉沖乾淨就是.

然後... 甚麼然後?! 沒有然後了, 打臘已經完成. 簡單得好像被騙了! 可是你沒被騙! 看看, 車身很光亮, 摸上去也很滑! 接下來你只需要抺乾車身就可以休息了. 看看完成圖:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

這個保護劑, 官方說法是可以維持3個月. 這個... 其實外國汽車美容論壇有用家回報3個月後保護劑還在. 不過當然要親身測試, 請留意以後的更新!

最後, 有興趣可以再看看外國用家拍的短片:

也可以再看看CarPro 官方的短片, 用強力去污劑也洗不掉!

留言